Anno 1915 weer als nieuw

Herengracht 9 heeft een rijke historie. Achter de expressionistische gevel lijken de appartementen te zijn opgetrokken uit een hedendaagse versie van de Nieuwe Zakelijkheid. De laatstgenoemde stroming was een reactie op het expressionisme. Dat geschiedkundige contrast levert nu nog een aanlokkende speelsheid op, maar net zoals een boekomslag het plot niet prijsgeeft, zo moeten we moeten we ook hier stap voor stap het gebouw in om de schoonheid te ontdekken.

Anno 1915 gebouwd als Haags filiaal van de firma Stokvis, destijds dus het grootste handelshuis van West-Europa. Kreidler, Puch, Solex en Zündapp zijn allemaal gemaakt of geïmporteerd door Stokvis, Austin-personenauto’s trouwens ook. In de 50-er jaren had het bedrijf nog 18 handelsafdelingen maar in 1972 werd de zaak verkocht. Het bedrijf Sebastian shampoo gaf op deze locatie trainingen en in de daarop volgende jaren deed het gebouw dienst als kantoorpand.

Authentieke details

Na binnenkomst is duidelijk dat het hier om een uitzonderlijke locatie gaat.

De authentieke grove stenen buitenmuren contrasteren door het hele pand speels met het ritme van de achterliggende nieuwbouw.

Achter de bronzen monumentale deuren van de Herengracht 9 treft u een uit staal en glas opgetrokken tweede gevel. Hier staat de bezoeker een moment tussen verleden en heden.

Wie nog een paar stappen zet, betreedt de toekomstbestendige weelde van grootstedelijke woningbouw; opgetrokken uit de meest hoogwaardige materialen, voorzien van lange zichtlijnen en authentieke details. In elke blikrichting een verassend architectonisch effect.

Licht en tijd, de twee ultieme vormgevers.

Een stad is wel van steen, maar niet in beton gegoten. Transformatie is onderdeel van de stad. Het hele traject heeft uiteindelijk 4 jaar geduurd, maar ik ben blij dat we op deze unieke locatie een prachtig object hebben opgeleverd in een stad die toch blijft transformeren.

Lichtrijke ruimtes

Het was voor de ontwikkelaars een interessante uitdaging om achter het gesloten karakter van de gevel lichtrijke ruimtes te creëren. Doordat de aangrenzende panden maar tot de helft van de diepte reiken, ontstond de uitzonderlijke mogelijkheid om ook via de zijgevels de appartementen van natuurlijke lichtinval te voorzien.